ZHARAR | KZ | ҰБТ (ЕНТ) | Қазақ тілінен ЕНТ сұрақтары мен жауаптары

Қазақ тілінен ЕНТ сұрақтары мен жауаптары

БҚО, Теректі ауданы,
Приречный ЖОББМ,
ІІ санатты информатика пәні
мұғалімі Айшуаков Мерлан Адилович

01_02 _Қазақ тілі (№ 1 файл)
$$$001
Көп мағыналы сөздің анықтамасын белгілеңіз .
Е) Сөздің екі я одан да көп мағынаға ие болуы.
$$$002
Көп мағыналы сөздің ерекшелігін көрсетіңіз.
А) Бір негізден таралады да, бір сөз табына қатысты болады.
$$$003
Сөйлемнен көп мағыналы сөзді табыңыз.
Жас баланы жолынан қалдырмау керек.
С) Жолынан.
$$$004
Көрсетілген қатардан көп мағыналы сөзді табыңыз.
В) Ата.
$$$005
Ниетің қисық болса, ағайынға өкпелеме.
Көп мағыналы сөзді көрсетіңіз.
В) Қисық.
$$$006
Көп мағыналы сөзді көрсетіңіз.
Бұлақтың көзін ашып, алғыс ал.
В) Көзін.
$$$007
Мысалдан көп мағыналы сөзді табыңыз.
Иненің көзі өте кішкентай екен.
В) Көзі.
$$$008
Көп мағыналы сөзге жататын қатарды көрсетіңіз.
Судың беті жалт-жұлт етіп жатыр.
С) Беті.
$$$009
Сөз тіркесінен көп мағыналы сөздерді анықтаңыз.
Сергек адам, таяз түсінік, көк ала.
С) Таяз.
$$$010
Көп мағыналы сөзді белгілеңіз.
Істің көзін табады. Әкесінің баласындай.
В) Көзін.
$$$011
Бірыңғай сөз тіркесінен көп мағыналы сөзді анықтаңыз.
Айызы қану, шөлі қану, ұйқысы қану, ойыны қану.
Е) Қану.
$$$012
Көп мағыналы сөзді көрсетіңіз.
Сенің шешен болғаның, шер халықтың арқасы.
Е) Арқасы.
$$$013
Сөз тіркесінен көп мағыналы сөзді анықтаңыз.
Ашық есік, ашық жер, ашық аспан, ашық бөлме.
А) Ашық.
03_03_ Кахахский язык _ каз (№ 3 файл)
$$$001
Жуан дауысты дыбыстарды табыңыз.
С) а, о, ұ, ы.
$$$002
Жіңішке дауысты дыбыстарды көрсетіңіз .
С) ө, у, і, е.
$$$003
Бірыңғай жіңішке дауысты дыбыстан тұрған сөзді табыңыз
В) Үміт.
$$$004
Бірыңғай жуан дауысты дыбыстан тұрған сөзді көрсетіңіз.
D) Қанат.
$$$005
Жіңішке дауыстылардан жасалған сөзді табыңыз.
D) Мәжіліс.
$$$006
Бірыңғай жіңішке дауыстылардан тұрған сөзді табыңыз .
С) Білім.
$$$007
Жуан, жіңішке дауыстылар араласқан сөздерді көрсетіңіз .
D) Өнерпаз.
$$$008
Тілдің қатысына қарай дауысты дыбыстардың бөліну түрін көрсетіңіз.
С) 2.
$$$009
Жіңішке дауысты дыбыстарды табыңыз.
С) е,ү,і.
$$$010
“О” дыбысы қандай дыбыс екенін көрсет.
D) Жуан дауысты дыбыс.
03_04_Казахский язык_каз (№ 3 файл)
$$$001
Ашық дауысты дыбысты табыңыз. А) а, ә.
$$$002
Қысаң дауысты дыбыстарды көрсетіңіз.
В) і, у.
$$$003
Қысаң дауысты дыбыстарды белгілеңіз.
С) ы, у.
$$$004
Тек қысаң дауыстылардан тұрған сөздерді анықтаңыз.
С) Ғылыми.
$$$005
Бірыңғай ашық дауысты дыбыстан тұрған сөзді табыңыз.
D) Ләззат.
$$$006
Бірыңғай қысаң дауысты дыбыстардан тұрған сөзді белгілеңіз
С) Үтір.
$$$007
Бірыңғай қысаң дауыстылардан тұрған сөзді табыңыз.
Е) Биік.
$$$008
Тек ашық дауысты дыбыстардан тұратын сөзді көрсетіңіз.
Е) Отан.
$$$009
Жақтың қатысына қарай дауысты дыбыстар нешеге бөлінетінін көрсетіңіз. А) 2.
В) 1.
$$$010
Жақтың кең ашылуы арқылы жасалған дауысты дыбыстырды көрсетіңіз.
D) Ашық.
$$$011
Ашық, қысаң аралас дауысты дыбыстан құралған сөзді табыңыз.
В) Дыбыстар.
04_05_Казахский язык _каз (№ 4 файл)
$$$001
Дұрыс жалғанбай тұрған жалғауды табыңыз.
С) Бинокльінен.
$$$002
Жіңішке белгісі бар сөзге қосымшаның дұрыс жалғануын белгілеңіз. А) Секретарьға.
$$$003
Бірыңғай ашық буынды сөзді табыңыз.
Е) Оңаша.
$$$004
“Ң” әрпін тиісті сөзге белгілеңіз. А) А...дар.
$$$005
“Н” әрпін тиісті сөзге белгілеңіз.
D) Аспа....
$$$006
Ф, Ц, Ч, Щ әріптерінің емлелік ерекшелігін көрсетіңіз. А) Орыс тілінен енген сөздерде жазылады.
$$$007
“Қ,Ғ” дауыссыз дыбыстарының емлелік ерекшелігін көрсетіңіз.
С) Тек қазақ сөздерінде жазылады.
$$$008
Қате жазылған сөзді белгілеңіз.
В) Цехтің.
$$$009
Ашық буынды сөзді көрсетіңіз. А) Ора.
$$$010
Ашық буынды қатарды табыңыз.
В) Қа.
$$$011
Ашық буынды сөзді көрсетіңіз.
С) Ана, әке.
$$$012
Ашық буынды табыңыз.
D) Аға, жаса.
05_02_Казахский язык _каз(№5 файл)
$$$001
Ашық буынды сөзді көрсетіңіз.
A) Аласа.
B) Ор.
C) Жол.
D) Күл.
E) Ер.
{Правильный ответ}=A

$$$002
Ашық буынды сөздер қатысқан қатарды табыңыз.
A) Оның қуанышы қойнына сыймады.
B) Батыр болсаң, шыдап көр.
C) Әділдікке жығылмайтын адам жоқ.
D) Жасы кіші ініңе қара.
E) Кітапханада кітап көп.
{Правильный ответ}=D

$$$003
Ашық буынды сөздер қатысқан қатарды табыңыз.
A) Жоғары дәрежеге жетті.
B) Білім терең екен.
C) Ол осы жерді ұнатты.
D) Керек нәрсені алу керек.
E) Жері берекелі келеді.
{Правильный ответ}=Е

$$$004
Ашық буынды табыңыз.
A) Аз, босат.
B) Ұқ, ұт.
C) Бел, бол.
D) Аға, жаса.
E) Бөл, нан.
{Правильный ответ}=D

$$$005
Ашық буынды сөзді көрсетіңіз.
A) Ауызша.
B) Мәжілістер.
C) Ашық.
D) Алғашқы.
E) Оңаша.
{Правильный ответ}=E

$$$006
Ашық буынды сөздерді табыңыз. А) Көзіме басылды.
В) Кітап оқу.
С) Намысы күшті.
D) Үйі жылы.
Е) Кәсіпкер болу.
{Правильный ответ}=D

$$$007
Ашық буынды белгілеңіз. А) Босап.
В) Ұқ.
С) Ер. D) Бел.
Е) Бала.
{Правильный ответ}=Е

$$$008
Ашық буынды белгілеңіз. А) Аз.
В) Ұт.
С) Әке.
D) Бол.
Е) Бұл
{Правильный ответ}=С

$$$009
Бірыңғай ашық буынды сөзді көрсетіңіз. А) Уақытымызда.
В) Ертеден.
С) Динара.
D) Ынтымақ.
Е) Қазынамыз.
{Правильный ответ}=С

$$$010
Ашық буынды сөз тіркесін табыңыз. А) Құпия қазынаны ашу.
В) Қоғамдық меншікті сақтау.
С) Ата-баба мұрасын алу.
D) Сатып алу мүмкіндігі.
Е) Валюталық шектеулер.
{Правильный ответ}=А


$$$011
Ашық буынды тіркесті табыңыз.
A) Алды-артына қарамай.
B) Қанаты ала-құла.
C) Байғазы сұрау.
D) Әскери бөлімше.
E) Ел-жұрттың көмегі.
{Правильный ответ}=B

$$$012
Бірыңғай ашық жіңішке буынды сөзді көрсетіңіз.
A) Әңгүдіктену.
B) Әуестену.
C) Бақа жапырақ.
D) Әдейілену.
E) Әупілдеу.
{Правильный ответ}=D

$$$013
Бірыңғай ашық жуан буынды сөзді көрсетіңіз.
A) Тыныштық.
B) Көзілдірік.
C) Басылым.
D) Еркіндік.
E) Тамаша.
{Правильный ответ}=E


05_03_Казахский язык_каз (№ файл)
$$$001
Тұйық буынды анықтаңыз. А) Ас.
В) Жұрт.
С) Ұран.
D) Дала.
Е) Қант
{Правильный ответ}=А

$$$002
Тұйық буынды табыңыз. А) Бақ.
В) Ұқ.
С) Ана.
D) Бала.
Е) Кел
{Правильный ответ}=В

$$$003
Тұйық буынды көрсетіңіз. А) Зор.
В) Әже.
С) Үн.
D) Бас.
Е) Бар
{Правильный ответ}=C

$$$004
Тұйық буынды сөзді көрсетіңіз. А) Елік.
В) Етік.
С) Ашу.
D) Ал.
Е) Есіл-дерті.
{Правильный ответ}=D

$$$005
Тұйық буынды сөзді белгілеңіз. А) Өте.
В) Кет.
С) Әл.
D) Жай.
Е) Аса.
{Правильный ответ}=C

$$$006
Бірыңғай жуан тұйық буынды сөзді көрсетіңіз.
А) Ырс ету.
В) Ыңқ-ыңқ.
С) Еңк-еңк. D) Ұрда жық.
Е) Ұят.
{Правильный ответ}=В

$$$007
Бірыңғай жіңішке тұйық буынды сөзді белгілеңіз. А) Сол қол.
В) Ақ ниет.
С) Өрт.
D) Дұрыс жол.
Е) Өрнек.
{Правильный ответ}=C

$$$008
Тұйық буынды сөзді көрсетіңіз. А) Көкбауыр.
В) Дүлдүл.
С) Жұлдызша.
D) Ырс-ырс.
Е) Қаңтар
{Правильный ответ}=D


$$$009
Бірыңғай тұйық буынды сөзді белгілеңіз. А) Ер- азамат.
В) Көк ет.
С) Дыр ету.
D) Ем,ес.
Е) Жақұт.
{Правильный ответ}=D

$$$010
Тұйық буынды сөзді көрсетіңіз. А) Сат.
В) Айт.
С) Дала.
D) Күміс.
Е) Кездесу.
{Правильный ответ}=В

$$$011
Тұйық буынды сөзді табыңыз. А) Адам.
В) Орақ.
С) Ант.
D) Ата.
Е) Төр.
{Правильный ответ}=C

$$$012
Тұйық буынды сөзді көрсетіңіз. А) Қазан.
В) Үтік.
С) Жүрек.
D) Қиын.
Е) От
{Правильный ответ}=E

$$$013
Тұйық буынды сөзді көрсетіңіз. А) Қияр.
В) Ар.
С) Ұзақ.
D) Кітап.
Е) Арық.
{Правильный ответ}=В

$$$014
Тұйық буынды көрсетіңіз. А) Өре.
В) Бас.
С) Спорт.
D) Он.
Е) Меншік.
{Правильный ответ}=D

$$$015
Бірыңғай тұйық буынды көрсет. А) Білімді екен.
В) Таңдау бар.
С) Кітап оқы.
D) Үлгілі бол.
Е) Ыңк-ыңк ет.
{Правильный ответ}=E

05_04_Казахский язык_каз (№5 файл)
$$$001
Бірыңғай бітеу буынды сөзді көрсетіңіз. А) Іспетте.
В) Бөлме.
С) Белгі.
D) Бөрткен.
Е) Көкше.
{Правильный ответ}=D

$$$002
Бітеу буынды сөзді көрсетіңіз. А) Қала.
В) Дала.
С) Қаспақ.
D) Етік.
Е) Орақ.
{Правильный ответ}=С

$$$003
Бітеу буынды сөзді көрсетіңіз. А) Ерін.
В) Бұлбұл.
С) Бітеу.
D) Мұғалім.
Е) Шенқұмар.
{Правильный ответ}=В

$$$004
Бірыңғай бітеу буынды сөзді көрсетіңіз.
А) Сана.
В) Ешкім.
С) Дәптер.
D) Елдік.
Е) Ермек.
{Правильный ответ}=С

$$$005
Бітеу буынды сөзді көрсетіңіз. А) Сара.
В) Зиян.
С) Сәния.
D) Сәнқой.
Е) Өнер.
{Правильный ответ}=D

$$$006
Бірыңғай жуан бітеу буынды сөзді көрсетіңіз. А) Қазақ.
В) Жинақ.
С) Тест.
D) Басқар.
Е) Басшы.
{Правильный ответ}=D

$$$007
Бірыңғай жіңішке бітеу буынды сөзді табыңыз. А) Бір кез.
В) Бір күні.
С) Бір қабат.
D) Бір қарыс.
Е) Бір мезет.
{Правильный ответ}=А

$$$008
Бірыңғай жуан бітеу буынды сөзді көрсетіңіз. А) Баспа.
В) Басқұр.
С) Басқа.
D) Баскесер.
Е) Баста
{Правильный ответ}=В

$$$009
Бірыңғай бітеу буынды сөзді табыңыз
А) Бастаңғыы.
В) Батагөй.
С) Досжан.
D) Бастама.
Е) Басымдау.
{Правильный ответ}=С

$$$010
Тек бітеу буынды қос сөзді көрсетіңіз. А) Дүркін-дүркін.
В) Қып-қызыл.
С) Аяқ-табақ.
D) Некен-саяқ.
Е) Қолма-қол.
{Правильный ответ}=А

$$$011
Бірыңғай бітеу буынды біріккен сөзден сөзді табыңыз. А) Соқыртеке.
В) Ақсарбас.
С) Беташар.
D) Мергенбай.
Е) Алыпсатар.
{Правильный ответ}=D

$$$012
Біріккен сөзден жуан бітеу буынды сөзді табыңыз. А) Құрбақа.
В) Тасбақа.
С) Шаңсорғыш.
D) Еттартқыш.
Е) Бесатар.
{Правильный ответ}=С

$$$013
Қос сөзден жуан бітеу буынды сөзді табыңыз. А) Келде-кет.
В) Өзінен-өзі.
С) Қолма-қол.
D) Жалт-жұлт.
Е) Некен-саяқ.
{Правильный ответ}=D
$$$001
Қосымшаның қайсысы дұрыс жалғанып тұрғанын табыңыз. А) Адамдыкі.
В) Адамдыкы.
С) Адамтікі.
D) Адамдікі.
Е) Адамнікі.
{Правильный ответ}=D


22_02_Казахский язык_ каз (№22 файл)
$$$001
Қыстырма сөзді көрсетіңіз. А) Бәлкім, оның айтқаны келмес.
В) Ойпаттар дегдіп, қыраттар кебе бастады.
С) Ойлан, қарағым, ойлан.
D) Жауынды, желді күз.
Е) Теңіз толқыны тыйылды.
{Правильный ответ}=А

$$$002
Қыстырма сөздің мағынасын көрсетіңіз.
Сіздің айтуыңызша, ол өзін салмақты ұстапты.
А) Сенер–сенбестік мағынасы.
В) Ойдың кімнен шыққандығын көрсетеді.
С) Мақұлдауды білдіреді.
D) Қуанышты білдіреді.
Е) Ой тәртібін білдіреді.
{Правильный ответ}=В

$$$003
Қыстырма сөзді көрсетіңіз. А) Немене риза емеспісіз?
В) Сөйтіп мен жетістікке жеттім.
С) Алма, алманы әкел.
D) Сәл кідіре тұрыңыз.
Е) Бағыңызға қарай, жауабыңыз дұрыс.
{Правильный ответ}=Е

$$$004
Қыстырма сөздің мағынасын табыңыз.Сонымен ,сіздікі дұрыс. А) Қорыту мағынасы.
В) Ойдың кімнен шыққандығын көрсетеді.
С) Мақұлдауды білдіреді.
D) Қуанышты білдіреді.
Е) Ой тәртібін білдіреді.
{Правильный ответ}=А

$$$005
Қыстырма сөзді табыңыз. А) Ұялма, балам, жоғары шық.
В) Әрине, туған жерің қымбат!
С) Ол үйінде екен.
D) Қазақтың ниеті, шіркін, кең ғой.
Е) Бәріміз осындамыз.
{Правильный ответ}=В

$$$006
Қыстырма сөздің мағынасын көрсетіңіз.
Ақырында, осы шешімге келдік.
А) Сенер–сенбестік мағынасы.
В) Ойдың шықаннын көрсетеді.
С) Мақұлдауды білдіреді.
D) Қуанышты білдіреді.
Е) Ой тәртібін білдіреді.
{Правильный ответ}=Е

$$$007
Қыстырма сөзді табыңыз. А) Сізде жұмысым бар еді, басеке.
В) Жұмысым қалып қойды.
С) Пай-пай, киелі жер екен!
D) Абырой болғанда, сұрақтар оңай екен.
Е) Жігіттер, ертең сынақ болады. {Правильный ответ}=D


$$$008
Оқшау сөздің түрін көрсетіңіз. А) Үстеу.
В) Қыстырма.
С) Шылау.
D) Жалғаулық.
Е) Шырай.
{Правильный ответ}=В

$$$009
Қыстырма сөзді табыңыз. А) Оған қарағым келмейді.
В) Айналайын, қарағым, сенсің бе ?
C) Амал қанша, көнесің.
D) – Шөлді жер екен, -деді ол.
Е) Сенің айтқаның болды ғой.
{Правильный ответ}=С

$$$010
Қыстырма сөздің қандай мағынада екенін табыңыз.
Кім біледі сіздікі дұрыс шығар.
А) Күмәнділікті білдіреді.
В) Ой тәртібін білдіреді.
С) Ойдың кімнің тарапынан екендігін білдіреді.
D) Мақұлдау ризашылықты білдіреді.
Е) Ренішті білдіреді.
{Правильный ответ}=А

$$$011
Қыстырма сөзді белгілеңіз. А) Алақай.
В) Әрине.
С) Кінәлі.
D) Жолдас.
Е) Қап.
{Правильный ответ}=В

$$$012
Қыстырма сөзге қойылған тыныс белгіні табыңыз. А) Шынында оның айтқаны, дұрыс екен.
В) Шынында оның, айтқаны дұрыс екен.
С) Шынында, оның айтқаны дұрыс екен.
D) Шынында, оның айтқаны, дұрыс екен.
Е) Шынында оның айтқаны дұрыс, екен.
{Правильный ответ}=С

$$$013
Қыстырма сөздің қандай мағынада екенін табыңыз.Бәлкім,мүмкін, сіздің оймен келіспес.
А) Күмәнділікті білдіреді.
В) Ой тәртібін білдіреді.
С) Ойдың кімнің тарапынан екендігін білдіреді.
D) Мақұлдау ризашылықты білдіреді.
Е) Ренішті білдіреді.
{Правильный ответ}=А

$$$014
Қыстырма сөзді көрсетіңіз.
Осы қасиетіңізді, сірә, жоғалтпайтын шығарсыз.
А) Осы.
В) Сірә.
С) Жоғалтпайтын.
D) Шығарсыз.
Е) Қасиетіңізді.
{Правильный ответ}=В

$$$015
Сенушілік, мақұлдау мағынасындағы қыстырма сөзді табыңыз. А) Айтпақшы.
В) Әуелі.
С) Ақырында.
D) Әрине.
Е) Меніңше.
{Правильный ответ}=D

$$$016
Тыныс белгісі дұрыс қойылған қыстырма сөзді белгілеңіз. А) Ол, меніңше тапсырманы орындап келеді.
В) Ол, меніңше тапсырманы, орындап келеді. С) Ол меніңше, тапсырманы орындап келеді
D) Ол, меніңше, тапсырманы орындап келеді.
Е) Ол меніңше тапсырманы орындап, келеді.
{Правильный ответ}=D

$$$017
Қыстырма сөзді көрсетіңіз. А) Па, шіркін.
В) Пай-пай.
С) Сөз жоқ.
D) Шіркін.
Е) Тәйт.
{Правильный ответ}=С



$$$001
Төл сөзде ”Мен” деп берілген сөз - төлеу сөзде қандай өзгеріске түсетінін көрсетіңіз.
А) Маған.
В) Мені.
C) Өзінің.
D) Оның.
Е) Оған.
{Правильный ответ}=C


23_02_Казахский язык_каз(№23файл)
$$$001
Тыныс белгісі дұрыс қойылған төл сөзін анықтаңыз. А) Абай: былай деді- Баланың жақсысы – қызық, жаманы- күйік.
В) Абай былай деді- Баланың жақсысы қызық, жаманы күйік.
С) Абай, былай деді: Баланың жақсысы – қызық, жаманы- күйік.
D) Абай былай деді: Баланың жақсысы – қызық, жаманы- күйік.
Е) Абай былай деді: ” Баланың жақсысы – қызық, жаманы- күйік” . {Правильный ответ}=Е

$$$002
Тыныс белгісі дұрыс қойылған төл сөзін анықтаңыз. А) – Жақсы кездестің, - деді Сатан.
В) “Жақсы кездестің деді Сатан.”
С) Жақсы кездестің, деді Сатан.
D) Жасы кездестің - деді Сатан.
Е) Жақсы кездестің, - деді, Сатан.
{Правильный ответ}=А

$$$003
Тыныс белгісі дұрыс қойылған қатарды анықтаңыз.
А) -Таза болса, тәуір болса болады, - деді ол.
В) Таза болса- тәуір болса болады, - деді ол.
С) Таза болса –тәуір болса болады: - деді ол.
D) Таза болса, тәуір болса,- болады деді ол.
Е) “Таза болса- тәуір болса ,болады” деді ол.
{Правильный ответ}=А

$$$004
Тыныс белгілері дұрыс қойылған төл сөзді көрсетіңіз. А) – Өзгелерінің орны өзге жерде, -деді.
В) – Өзгелерінің орны өзге, жерде, -деді . C) – Өзгелерінің орны - өзге жерде, -деді.
D) – Өзгелерінің, орны, өзге жерде, -деді.
Е) – Өзгелерінің орны -өзге жерде, -деді.
{Правильный ответ}=А

$$$005
Тыныс белгілері дұрыс қойылған төл сөзді табыңыз. А) “Бозінген” күйінің шығу тарихын тыңда.
В) Сапар өзінің газетке жазылғанын айтты.
С) Сара Жиенқұлдың “асылдығынан” жеңіліп қалды.
D) “ Білмегенді біле бер”,-деді Шәкәрім.
Е) Ол ешкімге тіс жармауды өтінді.
{Правильный ответ}=D

$$$006
Тыныс белгісі дұрыс қойылған төл сөзді анықтаңыз А) Сен дегенде сөз бар ма?
В) Әй дер әже, қой дер қожа жоқ..
С) Балалардың соңғы ермегі – ”Аққүсүйек”, “Соқыртеке”.
D) “Осы күні сол ара жайнаған қызыл гүл ”, - дейді.
Е) Сауатты болу дегеніміз – дұрыс жазып, дұрыс сөйлеу.
{Правильный ответ}=D

$$$007
Тыныс белгісі дұрыс қойылған төл сөзді анықтаңыз.
А) - Одан арғы тағдырын мен білмеймін, - деді Бексұлтанов.
В) Одан арғы тағдырын, мен білмеймін - деді Бексұлтанов.
С) - Одан арғы тағдырын мен білмеймін, - деді, Бексұлтанов.
D) - Одан арғы тағдырын мен білмеймін - деді Бексұлтанов.
Е) - Одан арғы тағдырын мен білмеймін, - деді, Бексұлтанов.
{Правильный ответ}=А

$$$008
Тыныс белгісі қате қойылған төл сөзді белгілеңіз.
А) -Ә, сенбісің, Керейдің балуаны? –деді ол күрілдеп.
В) Енді кері айтуға бола ма –деп сұрады жауынгерлер
С) –Жоғары шық , - деді үйге кірген Асқарға Балтабек.
D) –Сізге әдейі амандасқалы келдім , - деді Сәбит.
Е) Сәбит оған әдейі амандасқалы келгенін айтты.
{Правильный ответ}=В


24_02_Казахский язык_каз. (№24 файл)
$$$001
Жақшаның қойылған себебін көрсетіңіз. Өз тілі мен әдебиеті бар ел ғана өз алдына дербес ел бола алатын ұмытпауың керек. (А. Байтұрсынов.) А) Белгілі бір сөздің мағынасын немесе ойға қатысты басқа бір ойды жол – жөнекей түсіндірген жағдайда қойылған.
В) Белгілі цитатаның кімнен алынғандығын білдіру үшін қойылған.
С) Драмалық шығармалардағы автор түсіндірмелі жақшаға алынған.
D) Сөйлемдегі белгілі бір сөздің мәні оқушыға түсініксіз болса , сол сөзден не сөйлемнен кейін қойылатын сұрау , леп белгілері жақшаға алынған.
Е) Ешқандай жағдайда жақша қойылмайды.
{Правильный ответ}=В

$$$002
Жақшаға алынатын жауапты анықтаңыз.
Өлең – сөздің патшасы , сөз сарасы. Абай
А) “Өлең” деген сөз алынады.
В) Шығарма авторының аты жақшаға алынады.
С) Дәйек сөз түгелімен жақшаға алынады.
D) “Сөз сарасы “ деген тіркес жақшаға алынады.
Е) Ешбір сөз жақшаға алынбайды.
{Правильный ответ}=В

$$$003
Тырнақшаның қойылу себебін анықтаңыз.
”Осы өнерді қайтсе м де меңгерейін!” – деп, ішімнен өзіме-өзім ант еттім.
А) Афоризм сөйлем ішінде болғандықтан.
В) Дәйексөз болғандықтан.
С) Төл сөз болғандықтан.
D) Астарлы мәнде айтылғандықтан.
Е) Кәсіпорын атауы болғандықтан.
{Правильный ответ}=С

$$$004
Көрсетілген сөздің жақшаға алынатынын белгілеңіз.
Ербол. Қуанып тұрып. Жолдастар, біз жеңеміз.
А) Ербол.
В) Жолдастар.
С) Біз.
D) Қуанып тұрып.
Е) Жеңеміз.
{Правильный ответ}=D

$$$005
Сөйлемге қажетті тыныс белгіні табыңыз.
Шіркін, Нұра, жер шырайы сенен өтер ме. А) Нүктелі үтір, нүкте.
В) Қос нүкте. С) Үтір, сызықша.
D) Сұрақ белгісі, леп белгісі. Е) Тырнақша, сызықша.
{Правильный ответ}=D

$$$006
Сөйлемге қажетті тыныс белгіні табыңыз.
Халық ырымында сүтті жерге төкпе деген бар. А) Нүктелі үтір, нүкте.
В) Қос нүкте.
С) Үтір, сызықша.
D) Қос нүкте, тырнақша.
Е) Тырнақша, сызықша.
{Правильный ответ}=D

$$$007
Сөйлемге қажетті тыныс белгіні табыңыз.
Өзім алып шықсам қайтеді деп ойлады Бүркітбай.
А) Нүктелі үтір, нүкте.
В) Қос нүкте.
С) Үтір, сызықша.
D) Қос нүкте, тырнақша.
Е) Тырнақша, үтір, сызықша.
{Правильный ответ}=Е

$$$008
Құрмалас сөйлемнің жігіне қойылатын тыныс белгілерін табыңыз.
Айтаып салайын деп еді батылы бармады. А) Тырнақша, сызықша. В) Сұрақ белгісі, леп белгісі.
С) Тырнақша, үтір.
D) Үтір, сызықша.
Е) Сұрақ белгісі , сызықша.
{Правильный ответ}=D

$$$009
Тырнақшаның қойылған себебін табыңыз.
”Сонан қалмақ Сарыарқаға басқан жоқ”, - деді жыршы.
А) Афоризм сөйлем ішінде болғандықтан.
В) Дәйексөз болғандықтан
С) Төл сөз болғандықтан.
D) Астарлы мәнде айтылғандықтан.
Е) Кәсіпорын атауы болғандықтан.
{Правильный ответ}=С

$$$010
Тырнақшаға алынатын сөзді көрсетіңіз.
Ақынның атақты әнінің бірі – Мақпал.
А) Ақынның
В) Әнінің.
С) Мақпал.
D) Бірі.
Е) Атақты.
{Правильный ответ}=С

$$$011
Қай қатардағы мысалдар тырнақшаға алынатынын көрсетіңіз. А) Аққулы көл, тау етегінде.
В) Тарлан ат, ақ желкен
С) Парасатты азамат, Қазақстан қалалары.
D) Бозінген, әсем ат.
Е) Бозінген ертегісі, Тау ішінде әні.
{Правильный ответ}=С

25_01_Казахский язык_каз (№25 файл)

$$$001
Стиль түрін белгілеңіз. “Йондар дегеніміз – зарядталған атомдар немесе атомдар тобы.” А) Көркем әдебиет стилі.
В) Ауыз екі сөйлеу стилі.
С) Іс- қағаз стилі.
D) Ғылыми стиль.
Е) Публицистикалық стиль.
{Правильный ответ}=D

$$$002
Ауызекі сөйлеу стилін табыңыз.
А) Жақсы оқитын оқушыларға көңіл бөлінсін.
В) Ей, рас, соған өзімнің де таңым бар.
С) Бастауыш кім? не? деген сұраққа жауап береді.
D) Сүт адам организміне өте пайдалы.
Е) Сәулетті Қазақстан – менің елім.
{Правильный ответ}=В

$$$003
Қазақ тіліне шет тілінен енген терминді көрсетіңіз. А) Буын
В) Шылау
С) Стиль
D) Қосымша
Е) Үстеу
{Правильный ответ}=С

$$$004
Стильдің түрін анықтаңыз.
Емен жылу сүйгіш ағаштар қатарына жатады. Ол 150-200 жылдай өмір сүреді.
А) Ресми стилі.
В) Көркем әдебиет стилі.
С) Ауызекі сөйлеу стилі.
D) Ғылыми стиль.
Е) Публицистикалық стиль.
{Правильный ответ}=D

$$$005
Газет-журнал тілі қай стильге жататынын анықта.
А) Ресми стиль.
В) Көркем әдебиет стилі.
С) Ауызекі сөйлеу стилі.
D) Ғылыми стиль.
Е) Публицистикалық стиль.
{Правильный ответ}=Е

$$$006
Ғылыми стильдің қолдану аясын көрсетіңіз.
А) Көркем әдеби шығарма.
В) Зерттеу еңбектерінде.
С) Кеңсе құжатында.
D) Бұқаралық ақпарат құралдарында.
Е) Жиналыстарда.
{Правильный ответ}=В

$$$007
Ресми іс-қағаз түрін көрсетіңіз.
А) Мақала.
В) Роман.
С) Өтініш.
D) Кейіптеу.
Е) Баяндама.
{Правильный ответ}=С




$$$001
Жұрнақ арқылы жасалған болжалдық сан есімді табыңыз.
А) Алтынай күнде сағат 5-тен кейін балабақшаға барады.
B) Қып-қызыл алманың 3-ін алып, сөмкесіне салды.
C) Бүгін сағат 4-терге қарай Астанадан телефон соғады.
D) Әлі 10-даған үйге соғуым керек.
E) Таңертең 9-да лездемеге бәрі жиналды.
{Правильный ответ}=D

$$$002
Қайталанған сан есімдерді анықтаңыз.
А) Көшеден бірлі-жарым кісінің қарасы ғана көрінеді.
B) Қонақтар қайтарда қонақкәде деп екі-үш ән айтты.
C) Рота командирі бізді он-оннан сапқа тұрғызды.
D) Бір тойда екі жар жоқ.
E) Әл-Фараби 150-ден астам құнды-құнды еңбектер жазды.
{Правильный ответ}=С

$$$003
Қосарланған сан есімдерді анықтаңыз.
А) Министрлік тапсырмасы бойынша биыл 2 миллиард теңге қаржы игерілді.
B) Ірілі-ұсақты он-он бес тоқты отарда жайылып жүр.
C) Бұл – соңғы бес жылдағы алғашқы тұсаукесер.
D) Жиналған қарбыз әрқайсымызға үш-үштен бөлінді.
E) Мұражайда 150-ден астам экспонат қоры бар.
{Правильный ответ}=В

$$$004
Қосарланған сан есімдерді анықтаңыз.
А) Дәрігерлер мерекесі қарсаңында жас маманға үй берілді.
B) Аудиторияда парталар екі-екі қатардан тізілген.
C) Рекеңнің ұлы мен қызында төрт-төрттен бала бар.
D) 1968 жылғы көктем біздің шаңыраққа қуаныш алып келді.
E) Жазға салым 100-150 гектардай жер алып, егін себеміз.
{Правильный ответ}=Е

$$$005
Орфографиялық ережеге сай жазылмаған сан есімді табыңыз.
А) Біреу.
B) Екеу.
C) Бесеу.
D) Алтыау.
E) Жетеу.
{Правильный ответ}=D

$$$006
Қосарланған сан есімнің арасына қандай тыныс белгісі қойылатынын табыңыз.
А) Үтір.
B) Сызықша.
C) Дефис.
D) Қос нүкте.
E) Нүкте.
{Правильный ответ}=С

$$$007
Септік жалғаулы сан есімді табыңыз.
А) Қаламгердің талантына табынушылар 1000-дап саналады.
B) Бұл жолы 8-қатарда отыр екен.
C) Сағат 5-тен кейін жиналыс басталады.
D) Өз басына берілген 100-деген адамның батасы қабыл болған сияқты.
E) Аптаның 7-нші күні күткен адамы келді.
{Правильный ответ}=С

$$$008
Сан есімге қай септіктің жалғауы жалғанып тұрғанын көсетіңіз.
Оның жасы 30-дан асты.
А) Ілік.
B) Табыс.
C) Көмектес.
D) Жатыс.
E) Шығыс.
{Правильный ответ}=Е

$$$009
Сан есімге қай септіктің жалғауы жалғанып тұрғанын көсетіңіз.
Семинарға 100-ге тарта адам қатысты.
А) Барыс.
B) Атау.
C) Шығыс.
D) Ілік.
E) Жатыс.
{Правильный ответ}=А

$$$010
Қандай тыныс белгісі қойылмағанын анықтаңыз.
Сағат 3 терде жиналамыз.
А) Тырнақша.
B) Нүкте.
C) Дефис.
D) Жақша.
E) Сызықша.
{Правильный ответ}=С


$$$011
Есептік сан есімнді көрсетіңіз.
А) Бесінші.
B) Бес.
C) Бестерде.
D) Бесеу.
E) Бес-бестен.
{Правильный ответ}=В

$$$012
Болжалдық сан есімді көрсетіңіз.
А) Ондарда.
B) Бір-бірден.
C) Тоқсаныншы.
D) Жүз.
E) Он екіден
{Правильный ответ}=А

$$$013
Қате жазылған сан есімді табыңыз.
А) Төрт-бес жаста.
B) Бірінші орын.
C) Ондаған сиыр.
D) Жиырмаға тарта қонақ.
E) Үш-үштерден.
{Правильный ответ}=Е

$$$014
Сөзбен берілсе де, цифрмен берілсе де арасына дефис қойылатын сан есім түрін көрсетіңіз.
А) Реттік.
B) Есептік.
C) Жинақтық.
D) Топтау.
E) Бөлшектік.
{Правильный ответ}=D

$$$015
Арасына дефис қойылмайтын сан есімді табыңыз.
А) Он он бірлерде.
B) Елуге тарта.
C) Алты жетіге қарай.
D) Төрт бестің кезінде.
E) Төрт бестен.
{Правильный ответ}=В

$$$016
Арасына дефис қойылатын сан есімді табыңыз.
А) Екі үштің кезінде.
B) Он шақты.
C) Сегізге қарай.
D) Екінің кезінде.
E) Тоғызға тарта.
{Правильный ответ}=А

$$$017
Қосарлы сан есімді сөйлемді табыңыз.
А) Сөйлемдер 17-бетте көрсетілген.
B) Қатарға 100 шақты сарбаз қосылды.
C) Биылғы жұмсалған қаржы 4 миллион теңгеге жуықтайды.
D) Сіздің туған күніңіз 5 қаңтарда емес пе еді?
E) Кешқұрым 10-15 қыз-жігіт көшеге шықты.
{Правильный ответ}=Е

$$$018
Болжалдық сан есімдер цифрмен жазылғанда оларға жалғанатын қосымша қалай жазылатынын көрсетіңіз.
А) Тырнақша арқылы.
B) Дефис арқылы.
C) Нүкте арқылы.
D) Көп нүкте арқылы.
E) Жақша арқылы.
{Правильный ответ}=В

$$$019
«-ау» жұрнағы жалғанатын сан есімді көрсетіңіз.
А) Төрт.
B) Үш.
C) Жеті.
D) Алты.
E) Тоғыз.
{Правильный ответ}=D

$$$020
«-еу» жұрнағы жалғанатын сан есімді табыңыз.
А) Жүз.
B) Жиырма.
C) Алты.
D) Он.
E) Үш.
{Правильный ответ}=А


$$$021
Сан есімнің емлесіне сай келмейтін қатарды табыңыз.
А) 2008 жылғы Бейжің олимпиадасы мәңгі есімде қалады.
B) 8-наурызда қыздар арасында «Ал, қанекей, қыздар!» байқауы өткізілмек.
C) 9 мамыр мерекесі орталық алаңда тойланады.
D) «Абай жолы» романының ІІ томын оқып бітірдім.
E) Бейжің олимпиадасында Бақыт Сәрсекбаев бокстан І орын алды.
{Правильный ответ}=В

$$$022
Дефис қойылатын қатарды анықтаңыз.
А) Кейін бұған 15 болыс қарады.
B) 1868 жылдың басынан басталған.
C) Селода 1800 ден астам адам тұрады.
D) 1913 жылдың қаңтарында халық санағы өткен.
E) ХІХ ғасырдың екінші жартысында болған оқиға еді.
{Правильный ответ}=С

$$$023
Дефис қойылатын қатарды анықтаңыз.
А) Біз 20 дан астам үй салмақпыз.
B) Көз мөлшермен алғанда 180 шақырым десіп жүр.
C) 1989 жылдан ауылдың құрметті азаматы.
D) Келер айда ол кісінің 70 жылдық торқалы тойы тойланбақ.
E) Ауыл еңбеккерлері 30 миллион пұттан асырып астық алды.
{Правильный ответ}=А

$$$024
Дефис қойылмайтын қатарды анықтаңыз.
А) Бүгіндері облыс бойынша 1200 дей кітапхана бар.
B) Сонда жасының 71 ге қараған кезі.
C) 1995 тің көктемі.
D) 1934 жылы осында тұңғыш ауылдың қазығы қағылды.
E) 15 ке тарта сиырды жайып жүр екен.
{Правильный ответ}=D

$$$025
Дефис қойылмайтын қатарды анықтаңыз.
А) Шекарамыздың жалпы ұзындығы – 12187 шақырым.
B) Кітапта 4 ротадағы жауынгер Абдуллиннің ерлігі тамаша суреттеледі.
C) Сағат түскі 12 де отырысымыз басталып кетті.
D) Мен биыл 15 тен 16 ға шығамын.
E) Топтың концерті 17.00 де басталады.
{Правильный ответ}=А

$$$026
Қай сан есім жұрнағының орнына дефис қойылатынын көрсетіңіз.
А) Есептік сан есім.
B) Жинақтық сан есім.
C) Реттік сан есім.
D) Топтау сан есімі.
E) Бөлшектік сан есім.
{Правильный ответ}=С

$$$027
Реттік сан есімдер қай топтағы атаулармен тіркесіп келсе, дефис қойылмайтынын көрсетіңіз.
А) Құрал, жабдық аттары.
B) Үй, пәтер аттары.
C) Барлық заттың атаулары.
D) Топ, бөлім аттары.
E) Күн, жыл аттары.
{Правильный ответ}=Е

$$$028
Сан есімдер ережесіне сай жазылмаған қатарды көрсетіңіз.
А) Сақтардың 26 әріптен тұратын жазуы болған.
B) V-VІІІ ғасырларда «Түрік қағанаты» мемлекеті құрылды.
C) Бумын қаған 552-жылы қайтыс болды.
D) Арыстанбаб сол құрманы ұртында 600 жыл сақтап жүріпті.
E) Ахмет Йасауидің 90 мың шәкірті болған.
{Правильный ответ}=С

$$$029
Сан есімдер ережесіне сай жазылмаған қатарды көрсетіңіз.
А) Сөздікте 29 түркі тайпасының аты аталыпты.
B) 260 тан астам мақалдың 60 ы қазіргі күнде де қолданылады.
C) Ол 1070 жылдары үш кітаптан тұратын жинағын жазды.
D) Ол 1905-1906 жылдары қажылық сапармен Меккеге барады.
E) Қарашаның 5-і күні қар аралас жаңбыр жауды.
{Правильный ответ}=В

$$$030
Араб цифрымен берілген сан есімдерден кейін дефис қандай қосымшалардың орнына қойылатынын анықтаңыз.
А) -ған, -ген, -қан, -кен.
B) -ып, -іп, -п.
C) -ыншы, -інші, -ншы, -нші.
D) -лық, -лік, -дық, -дік.
E) -ша, -ше.
{Правильный ответ}=С

$$$031
Болжалдық сан есімдерге тіркесіп, қай сөздердің бөлек жазылатынын табыңыз.
А) Тарта, жуық, жақын.
B) Кезде, уақытта, шақта.
C) Соң, кейін.
D) Ширек, жарты, жарым.
E) Дейін, шейін.
{Правильный ответ}=А

$$$032
Болжалдық сан есім қатысқан қатарды табыңыз.
А) Мереке қарсаңында 5-сынып оқушылары өнер көрсетті.
B) ХХ ғасыр – қазақ әдебиетінің алтын ғасыры.
C) Үлкен додада ІІІ орын алған соң, келесі сайыста бірінші болуға дәмесі бар.
D) Ұмытпасам, 2003 жылы олар осында келген .
E) Ауылда елу-алпыстай үй қатар сап түзеп, алыстан көз тартады.
{Правильный ответ}=Е

$$$033
Топтау сан есім қатысқан қатарды табыңыз.
А) Үш қыз өсірген ана жұмаққа барады.
B) Жиналғандар үшеу-үшеуден бірігіп, ойынның шартын күтті.
C) Оның телефон соқпағанына он шақты күн болды.
D) Екінші айналымға келгенде жылдамдықты үдете түсті.
E) Әңгімені өз бетіңмен 1-2 рет оқып шық.
{Правильный ответ}=В

10_03_Казахский язык_каз
$$$001
Бастауыш қызметіндегі сан есімді табыңыз.
А) Он беске келгенше ерке болдым.
B) Алты – үшке бөлінеді.
C) Тамағың мені ғана емес, екі-үш адамды тойдырғандай.
D) Жүзден жүйрік, мыңнан тұлпар.
E) Он үште отау иесі.
{Правильный ответ}=В
$$$002
Баяндауыш қызметіндегі сан есімді табыңыз.
А) Ауыл сыртында жиырма шақты қой жайылып жүр.
B) Ерте кезде бұл жерде мыңды айдаған бай өткен.
C) Ұмытпасам, мың тоғыз жүз сексен бестің күзі болатын.
D) Алтау ала болса, ауыздағы кетеді.
E) Биыл сенің жасың он беске толады.
{Правил


Источник: bilimdiler.kz

Комментарии (0)

Оставить комментарий

Последние комментарии
ZHARAR - Сегодня, 02:44
Қазақстан тарихы (6 сынып | 1, 2, 3, 4 тоқсан)

жуктеп

Гость Арайка - Сегодня, 01:49
Физика (7 сынып | 1, 2, 3, 4 тоқсан)

Алгбра керек 7 сынып 1 тоқсан ТЖБ пжжж. Беріңдерші🥺🥺

Айда - Сегодня, 00:02
Сертификат алу !!!

Маған 4 сынып Тжб керек

Тилебалды Рысалды - Вчера, 23:51
Қазақстан тарихы | (7 сынып | 1, 2, 3, 4 тоқсан)

Казакстан тарихы тжб жауаптары керек 1токсан

АИШАТ ЖАКСЫЛЫКОВА - Вчера, 23:46
Математика (4 сынып | 1, 2, 3, 4 тоқсан)

4 СЫНЫП МАТИМАТИКА ТЖБ ЖАУАПТАРЫ Н СУРЕТКЕ ТУСИРИП ЖИБЕР

Далмира - Вчера, 23:19
География (8 сынып | 1, 2, 3, 4 тоқсан)

Маған 8сыныптын бжб тжблары керек.

қадыс әмина - Вчера, 22:54
Фотосинтез үдерісі 1-сабақ (Жаратылыстану, 3 сынып, I тоқсан)

ия қосылам

Bopeshka - Вчера, 22:50
Қыс туралы шығармалар топтамасы

....

Ұлмекен - Вчера, 22:28
Казақ әдебиеті (6 сынып | 1, 2, 3, 4 тоқсан)

Комментарий скрыт

Гость Jjj - Вчера, 21:35
Қазақстан тарихы (6 сынып | 1, 2, 3, 4 тоқсан)

Қалай оны ашады